Evlilik hazırlığı gerek gelin gerekse damat açısından çok özel telaşlardan biridir. Gelin ve damadın yanı sıra her iki aile de düğün hazırlıklarına katkıda bulunur. Düğün hazırlıkları oldukça geniş çeşitliliği olan telaşlardandır. Düğünün yapılacağı mekânın bulunması, gelinlik seçimi, fotoğrafçıların ayarlanması, düğünden sonra balayına gidilecekse rezervasyon yapılması gibi hem maddi hem de manevi açıdan hareketli ön hazırlıklardır. Yaklaşık olarak düğün hazırlığı 5-6 ay önceden başlar.
Düğün Hazırlığı Nasıl Yapılır?
Öncelikle nasıl bir düğün yapılacağına karar verildikten sonra bunun için bir bütçe ayarlanır. Basılacak davetiyenin hangi sayıda olacağına karar verilir. Kaç kişilik bir düğün yapılması planlanıyorsa yemekli veya daha mütevazı bir düğün olup olmayacağına karar verilir. Dolayısıyla bütün bu hazırlıklar her iki aile ve gelin ve damadın ortak kararlarıyla gerçekleştirilir.
Düğün Tarihi Ve Balayı
Öncelikle düğünün hangi tarihte yapılacağına karar verildikten sonra nikâh için bir gün alınır. Düğün içinde aynı gün veya farklı bir gün için mekân ayarlanır. Hazırlanan bütçeye göre mekânın seçimi yapılır. Ardından çiftler balayına gitmeyi düşünüyorlarsa bir balayı programı yapılır. Balayı yurtdışında olacaksa bunun için vize ve pasaport işlemlerinin de önceden hazırlanması ve ayarlanması gerekir.
Gelinlik Seçimi Ve Davetiyeler
Gelinlik seçimi gelin olacak kişiler açısından biraz zordur. Gelinlik seçmek genellikle meşakkatli bir iştir. Gelinliğin satın alınacak olması veya diktirilecek olması tercihlerden biridir. Ancak hangisi olursa olsun öncelikle gelinlik modeline karar vermek ve düğün tarihine yetiştirilmesini sağlamak son derece önemlidir. Bunun yanı sıra düğün kaç kişilik olacak, aileler arasında konuşularak ona göre davetiye sayısı tespit edilir ve davetiyelerin basılma işlemi yapılır. Ardından düğüne 1 ay kala davetiyelerin dağıtımı işlemi tamamlanmış olmalıdır. Ayrıca düğünde ikram edileceklerin neler olacağı, yemek listesi, ne tür yemekler ve kaç çeşit yemek ikram edileceği, bunun yanı sıra içkili olup olmayacağı, içkili olacaksa bunun sınırlarının belirlenmesi gibi bütün bu ayrıntılar düğün sahipleri tarafından organize edilmesi gerekir.
Kına Gecesi
Düğünden bir gün veya birkaç gün önce Türk geleneklerinin gelin eğlencelerinden biri olan kına gecesi artık günümüzde bir sektör haline gelmiştir. Kına gecesinin nerede yapılacağı, gelinin kına gecesinde giyeceği kıyafeti, ikram edilecek kuruyemiş, kına, misafirlere ikram edilecek minik hediyelikler gibi bütün bunların da ayrıca organize edilmesi gerekir.
Düğünden Önce Gelinin Başı İçin Kuaför Ayarlanması
Gelin saçı modeli ve kuaförün ayarlanması gelinin programlayacağı işlerden biridir. Öncelikle düğün tarihinde kuaförün ayarlanması, kuaföre kaç kişi gidilecekse bu sayının kuaföre bildirilmesi, gelin arabası ve gelin çiçeğinin ön hazırlıklarının yapılması gibi bunların düğüne birkaç gün kala organize edilmesi gereken ayrıntılardır.